Čajový lístek

Čaje
Zelené | Bílé | Oolongy | Černé | Aromatizované | Rostlinné (tzv. nečaje) | speciality
... a ceník

Zelené čaje

Bancha - Základní japonský zelený čaj, produkovaný z větších a hrubších lístků druhé (a pozdější – proto nazývaný pozdní čaj) sklizně nevhodných pro zpracování na čaj Sencha. Nestejnoměrně svinutý, větší, světle zelený list. Žlutozelený nálev trávově nasládlé, lehce svíravé nijak zvlášť komplikované chuti, prostě čaj pro zcela běžné popíjení, k němuž je Bancha předurčen zejména svým nízkým obsahem kofeinu.

Genmaicha - Zelený čaj Bancha míchaný s praženou rýží (genmai) ve stejném váhovém poměru, tradiční japonská čajová receptura. Při pražení získávají zrnka rýže krásnou, medově hnědou barvu, některá z nich však žárem praskají a získávají barvu a tvar pražené kukuřice. Nálev jen mírně čajové, převážně chlebově pražené a rýžové chuti, nahořklý podtón.

Sencha – Výborná třída čaje Sencha pěstovaná dle principů bioorganického zemědělství. Vysoce kvalitní, při zpracování zlehka propařovaný (Sencha Asamushi) málo lámaný, tmavě zelený list až smaragdových odstínů. Světle zelený nálev výtečné, lehce květově nasládlé, mírně svíravé, výrazně trávové, chuti s charakteristickým aroma moře a lesa. Sencha je nejoblíbenějším japonským zeleným čajem zejména pro svou svěží a vyrovnanou chuť.

Gunpowder - Vrcholná třída tohoto tradičního čínského čaje, jehož lístky jsou svinovány do tvaru připomínajícího perlu (odtud další název Zhu Cha neboli perlový čaj). Tento čaj poskytuje žlutozelený nálev velmi výrazné, příjemně natrpklé chuti s květovým či bylinným, někdy lehce kouřovým aroma, typický je povzbudivý účinek. Listy obsahují vysoký podíl snadno vstřebatelných fluoridů, jeho popíjení je tedy také prevencí zubního kazu.

Mo-li chua čcha - Zelený jasmínový čaj, který pijí číňané již od 10. století. Květy jasmínu se sbírají za poledne, tedy v době, kdy jsou uzavřené. Velmi dobře se hodí k ostrým a kořeněným jídlům. Uznávané jsou i jeho staletími prověřené zdravotní účinky – pomáhá při bolestech břicha a zažívacích problémech.

Lung Ching - Základní, přesto však velmi dobr /á třída tohoto slavného čínského zeleného čaje, jehož historie sahá až do 8. století, do dob patrona všech milovníků čaje Lu Jüa. Pěstuje se v nádherné krajině v provincii Če-ťiang, v okolí vesnice Dračí studna. Je charakteristický jednak tvarem svých lístků, které se nesvinují, ale jsou při zahřívání na kovové pánvi krouživým pohybem tvarovány do tvaru plochých jehliček, jednak zcela ojedinělým a dlouho trvajícím aroma světle zeleného nálevu, který obvykle bývá nasládlé chuti s květovými a trávovými tóny.

Tchien-mu lung ču - Čínský čaj proslavený svým tvarem. Pravidelné kuličky (tzv. Dračí perly) jsou vytvořeny z dlouhých ochmýřených výhonků živých barev. Velice aromatická vůně i chuť svěže zeleného nálevu. Louhuje se delší dobu, neboť na rozvíjející kuličky je zajímavý pohled.

Ché Thái Nguyen - Skvělý vietnamský zelený čaj vhodný pro celodenní popíjení. Vyznačuje se většími, šedozelenými pokroucenými lístky pravidelného vzhledu jež vydávají lehce nasládlou vůni. Chuť světlezeleného nálevu je spíše příjemně chladivá s bylinnými akcenty.

-nahoru-


Bílé čaje

Shou Mee - Základní třída mezi čínskými bílými čaji nazývaný Starobylé obočí. Zpracovaný list bývá obvykle tmavší, nesvinovaný, spíše tenčí. Nálev bývá také tmavší a poskytuje výrazně tipsově prachovou, lehce nasládlou chuť s medovým aroma, příjemně nevtíravé chuti. Je podobný Pai Mu Tanu, vyrábí se však z hrubších listů.

Pai Mu Tan - Vyšší třída čaje slavného bílého čaje (Bílá pivoňka), pocházejícího z provincie Fu-ťien. Patří k císařským čajům u kterých se při sběru a zpracování již po tisíciletí zachovávají přísná pravidla – například: sbírá se br /zy z jara, jen dva dny v roce. Vyznačuje se velkým podílem ochmýřených výhonků a patrným podílem větších, plně rozvinutých zelených lístků. Chuť nálevu bývá velmi jemná, výrazně tipsově prachová, květinkově nasládlá, je-li list tmavší, bývá často květovost nahrazena lehkým ořechovým aroma.

-nahoru-


Oolongy (polofermentované čaje)

Formosa fine oolong - Velmi dobr /á základní třída více fermentovaného tchajwanského polozeleného čaje. Nálev velmi svěží, příjemné květové chuti, tmavšího charakteru. Oolongy napomáhají mimo jiné k redukci vysokého krevního tlaku, usnadňují cirkulaci krve.

Wu Lung - Toto romantické pojmenování (v překladu Černý drak) středně zoxidovaného čaje z pohoří Wu-i ve Fu-ťienu se ve světě natolik vžilo, že se jím pojmenovávají všechny částečně fermentované čaje. Nálev má typickou tmavší žlutozelenou barvu a hladkou sladce natrpklou chuť, která odeznívá na jazyku. Vůně může trochu připomínat kávu či teplý žitný chléb.

Shui Shien – Velmi dobr /á třída slavného polozeleného čaje z provincie Fujian známého též jako Vodní víla. Produkuje se z plně rozvinutých lístků původně divokého stromového čajovníku, list se proto při zpracování nechává fermentovat déle a více se zapražuje. Nálev bývá velmi jemné, dlouze doznívající, nasládlé, lehce oříškové chuti.

-nahoru-


Černé čaje

Yunnan black - Černý čaj dobr /é základní kvality pocházející z jihočínské provincie Yunnan - "oblast věčného jara". Nálev vyniká plnou, lehce svíravou, natrpklou a nezvykle štiplavou chutí, která může vzdáleně připomínat nejrůznější koření, nejspíše skořici či kardamon.

Pu Erh - Velmi dobr /á třída slavného čaje Pu Erh lisovaná do tvaru cihly, nálev velmi specifické, "zatuchle" zemité chuti, a nezaměnitelné vůně. Čaj se vyrábí z obzvláště velkých listů čajových keřů variety Tajie, které se nechávají dodatečně fermentovat, uzrát, až získají šedavý plísňový povlak. Jeho pití doporučuje tradiční čínská i západní medicína kvůli vynikajících zdravotních účinkům zejména na trávicí trakt (včetně pozitivního vlivu na hladinu cholesterolu a cukru v krvi) a metabolismus vůbec.

Qi Men (Keemun) - Tento skvělý čaj pěstovaný v okresu Čchi-men (v překladu Velká br /ána) provincie Anhui, je jedním z nejslavnějších čínských červených čajů. Řadí se i mezi světovou špičku pro nasládlé, čokoládově zemité aroma, charakteristickým pro tento druh čaje. Vůně bývá nejčastěji přirovnávána k vůni kvetoucích růží. Rozhodně nepatří mezi silné čaje, jeho jedinečná příchuť má kouzlo umírněnosti.

Tarry Lapsang Souchong - Slavný atypický čaj s uzenou chutí pochází z hor Wu-i, provincie Fu-ťien. Originální způsob dosušování lístků nad doutnajícími pilinami obvykle borového dřeva mu dává silně uzenou, smolou nasáklou chuť, která lehce svírá na jazyku a kouřové aroma. Oblíbený též pro výrazný povzbudivý účinek.

Assam – Kvalitní třída assámského černého čaje, drobnější list s malým podílem zlatavých tipsů, nálev nasládlé, jemné, příjemně svíravé chuti s lehkými ovocnými tóny. Díky vysokým teplotám a značné vlhkosti lze lístky sbírat celý rok, čaje této oblasti tvoří více než polovinu celé produkce Indie.

Darjeeling - Standardní směs čaje, vyrovnané, lehce nasládlé chuti z významné oblasti Indie v podhůří Himalájí.

Cejlon - Směs cejlonských vysokohorských čajů základní třídy, jasný, červenohnědý nálev příjemné, pro cejlonské černé čaje charakteristické, decentně nasládlé a příjemně svíravé chuti, silného horského aroma.

Earl Gray - Kvalitativní třída cejlonského černého čaje, nálev příjemné chuti i vůně s výraznou, charakteristicky kořeněnou složkou – aromatizovanou esencí bergamotové silice. Návod k jeho výrobě prý dostal hrabě Charles Gray darem od jistého čínského mandarína.

Gruzie - Černý čaj z pohoří Kavkaz oblíbený pro silnou a výraznou horskou chuť, vhodný k běžnému popíjení. V Gruzii se čaje pěstují již od roku 1848, ovšem v důsledku občanské války v Čečensku se výroba téměř zastavila a jen pozvolna se vrací zpět.

Russian Caravan - Tato směs dostala své jméno v minulých dobách, kdy se čaj z ruska dopravoval po karavanních stezkách. Dnes se tak říká čajovým směsím, jejichž základem jsou hutné čaje indické, cejlonské a rozhodně v nich nesmí chybět trochu zakouřeného Lapsang Souchongu.

-nahoru-


Ovocné a aromatizované čaje

Fire Place - Kvalitní směs sušených kousků jablka, šípků, mandlí, vanilky, skořice, rooibosu a květů ibišku, nálev plném charakteristické chuti i vůně, vhodný též k podávání zastudena jako ledový čaj.

Vánoční - Složení:zelený čaj s pomerančovou kůrou, kousky vanilky, mandlí, s hřebíčkem, kardamonem a květy růží.

Východ slunce - Složení: černý čaj, kousky jablka, br /usinky, citronová kůra, květ divizny a bodláku, aroma.

Vanilka-bourbon - Složení: černý čaj, kousky vanilky, aroma.

Karamelový – Složení: černý čaj, kousky karamelu, aroma

Sváteční - Složení: černý čaj, zelený čaj, květ slunečnice, růže a jasmínu, aroma.

Irish Cream - Složení: černý čaj, kakaový bob, přírodní aroma.

Zázvorový - Složení: černý čaj, kousky zázvoru, přírodní aroma.

Indiánské léto - Složení: květy ibišku, borůvky, hroznové víno, bezinky, černý rybíz.

Borůvkový - Složení: ibišek, bezinky, rozinky, černý rybíz, borůvka, jahody, červený rybíz, lístky černého rybízu, aroma.

-nahoru-


Rostlinné čaje (tzv. nečaje)

Rooibos - Bylina Rooibos ( Redbush - Aspalatus linearis )se pěstuje pouze na plantážích v Jižní Africe a to v oblastech minimálně 450m nad mořem, za dostatečných srážek, žádného mrazu a lehce kyselého půdního prostředí. Nálev obsahující množství minerálů a stopových prvků (železo, fluor, měd, sodík, querzetin), příjemná chuť. Tento čaj neobsahuje žádný tein, proto je vhodný pro večerní popíjení.

Nana - Proslavená marocká máta (Mentha longifolia), používá se do čaje Le touareg ale také jako samostatný, neobyčejně osvěžující nápoj.

Lemon Gras -Citrónová tráva (Cymbopogon citratus) nápoj výrazné chuti, bohatý na vitamín C.

Yogispice melange - Směs koření pro přípravu indického "bílého čaje". Složení kardamom, zázvor, skořice, hřebíček a bílý pepř.


Mate - Jihoamerické země jsou známy vývozem maté, někdy nazývaného zelené zlato Indiánů, pochází z byliny cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Tato bylina obsahuje více než 2% kofeinu a řadu významných látek a vitamínů, důležitých pro lidský organismus. Vysoký obsah kofeinu v kombinaci s ostatními látkami má pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek.Proto má maté značný význam u domorodých obyvatel, které díky němu vydrží dlouhodobé fyzické vypětí bez přísunu potravy.

Mate Rancho- Zelené maté, tradiční povzbuzující nápoj